Lyme protocol

april 2, 2020 0 Door Elizabeth

Lyme protocol

 

Niet te onderschatten en gevaarlijk, dat is de ziekte van Lyme, een ziekte die ontstaat na een tekenbeet. De ziekte heeft een incubatietijd van tussen de een en twee weken en duidelijke symptomen zijn een infectie aan de huid, grote gewrichten en het zenuwstelsel. In bepaalde gevallen kunnen ook hartklachten ontstaan. De schade die deze infectie aanricht wordt vooral veroorzaakt als gevolg van een aangeboren afweerreactie. De aard en ernst van de ziekteverschijnselen kunnen behoorlijk verschillend zijn per persoon.

 

Te herkennen aan een rode afwijking op de huid met centraal een verbleking

Een tekenbeet, die je doorgaans oploopt in het bos of in een bosrijke omgeving, is te herkennen aan een rode afwijking op de huid met een grootte van 5 tot soms wel 75 centimeter met centraal een duidelijke verbleking. Krijg je na de tekenbeet te maken met klachten als koorts, spier- en gewrichtspijn, dan bestaat de kans dat je de ziekte van Lyme opgelopen hebt.

 

Lyme protocol: verwijder teek en ontsmet met alcohol of met jodium

Heb je een tekenbeet, dan ga je in het kader van het Lyme protocol eerst de teek verwijderen, liefst met een zeer puntige pincet. De plek van de beet desinfecteer je met zeventig procent alcohol of jodium. Er geldt niet meteen een meldingsplicht binnen het Lyme protocol. Desondanks is het verstandig om binnen drie dagen een bezoek aan de dokter te brengen. Die kan je antibiotica geven. Bewezen is namelijk dat dit de kans op de ziekte van Lyme aanzienlijk verkleint.

 

Binnen drie maanden na de beet klachten? Ga dan toch naar de huisarts

Dat er een Lyme protocol bestaat, is niet zo verwonderlijk. Jaarlijks krijgen ruim een miljoen mensen te maken met een tekenbeet. Twee procent van de mensen krijgen de ziekte van Lyme, omgerekend zo’n 27.000 mensen per jaar. In het kader van het Lyme protocol krijg je dus na het verwijderen van de teek antibiotica aanbevolen, al kan de schade in de zin van de ziekte van Lyme dan dus al ontstaan zijn. In het kader van het Lyme protocol is het aan te raden om toch zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan, als je binnen een periode drie maanden na een tekenbeet toch klachten krijgt. De huisarts zal de klachten opnemen, je ziektegeschiedenis bekijken en je bloedwaarden meten. Vervolgens volgt een antibiotica kuur. Mocht die niet aanslaan, dan verwijst de huisarts in de meeste gevallen door naar een gespecialiseerd ziekenhuis.