Sculpture Rotterdam

april 11, 2020 0 Door Elizabeth

Sculpture Rotterdam

 

Sculpture International Rotterdam (SIR) is verantwoordelijk voor het beheer en de vernieuwing van 65 unieke kunstwerken. De internationale beeldencollectie wordt publiek tentoongesteld op de hoofdlijnen van Rotterdam. Ook stelt SIR jaarlijks een afwisselend activiteitenprogramma samen, bestaande uit films, optredens en tijdelijke sculpturen en doet de organisatie onderzoek met betrekking tot kunst in de publieke ruimte.

 

Openbaar museum

 

Sculpture Rotterdam maakt een openbaar museum van de stad, dat 24/7 gratis toegankelijk is voor iedereen. Voorbeelden van gerenommeerde kunstwerken die door SIR worden beheerd zijn “De verwoeste stad” van Ossip Zadkine, “Erasmus” van Hendrick de Keyser en “Santa Claus” van Paul McCarthy. Tijdens een wandeling door de stad kunnen inwoners en bezoekers van Rotterdam de 65 kunstwerken bewonderen. De verzameling van internationaal bekende kunstwerken is begonnen tijdens de Wederopbouw met aankopen van gedreven particulieren en particuliere stichtingen en bedrijven. Naast permanente kunstwerken zitten er ook altijd tijdelijke kunstwerken in de collectie. Dit zijn niet alleen sculpturen maar bijvoorbeeld ook interactieve kunstwerken waarbij gebruik gemaakt wordt van licht, geluid en beeld om bezoekers te intrigeren.

 

Onderzoek Sculpture Rotterdam

 

SIR doet constant onderzoek naar de rol van kunst in een dynamische en diverse stad als Rotterdam. De stad veranderd snel en de publieke ruimte wordt steeds complexer en intrigerender. SIR wilt de collectie onderhouden en uitbreiden, met oog op deze uitdagingen, zodat een ieder van publieke kunst kan genieten. SIR is een structurele doch zeer kleine organisatie. De organisatie is relatief onafhankelijk en ontvangt een bescheiden budget vanuit het Fonds Stadsverfraaiing en ontvangt steun van Stadsontwikkeling en Stadsbeheer. Ook is er samenwerking met de afdeling Beeldende Kunst Openbare Ruimte van het CBK (BKOR).

 

Intensieve samenwerking BKOR en SIR

 

SIR werkt intensief samen met BKOR om de publieke ruimtes in Rotterdam te vernieuwen en versterken. Dit wordt onder andere gedaan door de organisatie van Z-files Kunst en de Stad, waarbij lezingen, excursies en presentaties gegeven worden over de relatie tussen kunst en de stad. Het doel van dit programma is om de bijzondere collectie kunstwerken die men door heel Rotterdam aantreft in de openbare ruimte onder de aandacht te brengen. Ook worden deze gelegenheden aangegrepen om actuele ontwikkelingen in de stad te belichten. Naast deze maandelijkse bijeenkomsten geven SIR en BKOR samen de Z-files krant uit. Z-files bevat de Z van Zadkine en in de krant kun je meer lezen over de activiteiten van BKOR en SIR.